DIY läppbalsam och läppglans

Det är väldigt enkelt och det går dessutom fort att göra eget vårdande läppcerat, eller läppbalsam som många kallar det. Det enda du behöver är Bivax, Kokosolja och en vegetabilisk olja, som t.ex. solrosolja, rapsolja, olivolja, jojobaolja, mandelolja eller aprikosolja. Du behöver inte heller göra en stor mängd, det tar endast tio minuter för det att bli klart, så gör bara så mycket som du behöver. Om du ändå vill göra flera på en gång, bör du tillsätta naturligt e-vitamin, det konserverar ditt läppbalsam eller ditt läppglans så det inte härsknar. Ett läppbalsam utan e-vitamin håller några månader ändå, så känn dig inte hindrad att göra ett läppglans eller läppbalsam om du inte har e-vitamin hemma. Du kan välja om du vill tillsätta färg och doft. Ett läppbalsam som ska vara vårdande är bäst utan färg och doft. Som färg är det bäst att använda ett pigmenterat mica. Mica är en naturlig mineral som man använder när man tillverkar smink. Det är väldigt drygt, så överdosera inte och var försiktig så du inte färgar din omgivning. Om du vill tillsätta smak, kan du köpa olika aromer som man använder när man bakar. Du kan t.ex. köpa hallonarom, bubblegum-arom, tutti frutti, kokos, eller pepparmynta. Aromer finns i din lokala livsmedelsbutik, men de har oftast inte så många smaker att välja mellan. Hemsidor som säljer bakprodukter har mycket större sortiment som t.ex. Tant Fondant Aromer och Allt om Cupcakes aromer. Om du vill ha ett glittrigt läppglans så är ett pärlemorpigment lämpligt, det finns hos Naturkosmos Pärlemorpigment. Du kan även tillsätta ett ätbart glitter och det finns hos t.ex. Tant Fondant Ätbart glitter Tant Fondant.

Köp små mått, hylsor, pipett och mica pigment.

När du gör ögonskugga, läppglans och annat smink är små måttskopor ett måste så du får rätt mängd färg.
Små måttskopor är perfekta att använda när du ska dosera pigmenten

Det finns små mått på 0,05ml som är bra att använda när man ska dosera pigmenten. Ett 5-pack kostar 18 kr hos Organic Makers Måttskopa 0,05 ml Organic Makers. Du kan köpa hylsor till ditt cerat billigt hos Naturkosmos, de har även hylsor till läppglans och läppstift Hylsor  Naturkosmos. Både Naturkosmos och Organic Makers har även Bivax, både vitt och gult samt jojobaolja och E-vitamin.

Gör eget läppglans med mica färgpigment. Du kan även göra färgsatt läppbalsam med vårt recept.
Mica pgiment finns i massor av färger och används när man tillverkar smink. Använd en pipett när du ska dosera aromer och e-vitamin.

Det är lämpligt att använda sig av en pipette när du ska ha i droppar av aromer och e-vitamin. Hos Naturkosmos kostar en sådan 1,70kr. Du kan alltså köpa flera stycken, det är bra att ha en pipette för varje smak. Skriv gärna på pipetten vad du använder den till. Hur intensiv färgen blir på ditt läppglans eller läppbalsam beror på hur mycket färgpigment du har i. Testa dig fram, med lite i taget. Skriv upp hur mycket du doserar av färg, eller vilka färger du blandar, så du minns doseringen när du fått fram en perfekt kombination!

Recept på vårdande läppbalsam och läppcerat

33% Bivax, 33% kokosolja, 33% vegetabilisk olja. Valfritt: 1% e-vitamin

Det här receptet är angivet i procentsatser, för att du själv ska kunna välja hur stor mängd du vill göra. Om du bara vill göra en hylsa, kan du ta 5 gram av vardera ingrediens, om det känns fjuttigt så ta 10 gram, det blir ganska mycket ändå, det blir 30 gram, vilket är ungefär ett drygt snapsglas. Om du vill göra 50 gram (10 hylsor) kan du ta 16 gram vardera av bivax, kokosolja och vegetabilisk olja (50/3=16). Om du vill tillsätta e-vitamin eller en smak så gör du det när du har smält de andra ingredienserna. Provsmaka din arom innan du lägger till det, så du inte överdoserar.

Gör så här:

 • Ta fram en köksvåg, och tre olika kärl. Du ska väga varje ingrediens för sig. Ställ kärlet på köksvågen och tryck igång den så står vågen på 0 även med kärlet på. Häll i ingrediensen, byt kärl och fortsätt att väga varje ingrediens var för sig.
 • Förbered dina hylsor så du kan hälla upp ditt läppbalsam innan det stelnar, för det stelnar ganska fort. Om du inte har hylsor, så kan du hälla upp det i små burkar, ett snapsglas eller vad du än har tillgängligt.
 • När du vägt alla ingredienser var för sig så lägger du alla ingredienser i samma kärl. Du kan smälta dem i mikrovågsugnen i korta omgångar (30 sekunder) tills de har smält helt. Ta ut och rör om dem mellan varven. Du kan även smälta dem i ett vattenbad.
 • När ingredienserna har smält, kan du hälla i en droppe e-vitamin och röra om. Hoppa över det om du inte har e-vitamin hemma. Om du vill ha en smak kan du även tillsätta det nu och röra om. Sedan är det bara att du häller upp det i dina hylsor. Ställ in det i kylskåpet så stelnar det fortare.

Recept på färgsatt läppbalsam eller läppcerat

När du ska tillsätta en färg, ska du blanda ut färgen med oljan gradvis, annars kan det bli grynigt. Du kan även tillsätta en smak, t.ex. en hallonarom. Provsmaka din arom innan du lägger till det, så du inte överdoserar. Om du vill tillsätta e-vitamin för att det ska hålla längre, så räcker det med en droppe. Om du inte har e-vitamin, hoppa över det.

Detta recept ger ca 50 ml (10 cerathylsor).

 • 40 gram vegetabilisk olja
 • 10-12 gram bivax
 • 1/2-1 tsk mica färgpigment. Om du vill ha det kraftigt färgat så ska du använda 1 tsk mica färgpigment.
 • 1 droppe e-vitamin (valfritt)

Gör så här

 • Tillsätt oljan droppvis i MICA-färgen till en slät färgpasta. Ta inte för mycket olja åt gången, det gör det svårt att blanda ut färgpigmentet och ditt läppbalsam kan bli grynigt.
 • Tillsätt succesivt all olja och rör ihop det.
 • Lägg i bivaxet. Nu ska du smälta allt i ett vattenbad. Ta fram en kastrull, och fyll den med vatten. Ställ din skål i vattnet tills allt har smält. Du kan även smälta det i mikrovågsugn, om du gör det i väldigt korta intervaller.
 • När allt har smält, kan du tillsätta e-vitamin och eventuell en arom. Rör om. Häll upp ditt läppbalsam i hylsor eller i en burk och låt svalna. Om du vill att det ska svalna fort kan du ställa in det i kylen eller frysen.

Recept på läppglans i burk

Ricinolja är en trögflytande olja, och är därför lämplig när du ska göra ett läppglans. Bivaxet gör att det här läppglanset blir stelt, du smetar alltså på det här läppglanset på läpparna med fingret.

 • 70 ml Ricinolja
 • 3 gram bivax
 • 10 ml mica färgpigment eller pärlemorpigment, finns hos Naturkosmos Pärlemorpigment

Gör så här

Tillsätt oljan droppvis i mica pigmentfärgen till en slät färgpasta. Ta inte för mycket olja åt gången, det gör det svårt att blanda ut färgpigmentet och ditt läppbalsam kan bli grynigt.

Recept på flytande läppglans

I det här receptet tillsätter du inget bivax, det är bivax som gör att det stelnar. Du behöver köpa en hylsa för flytande läppglans hos t.ex. Naturkosmos. Det här blir ett riktigt glansig och kladdigt lipgloss.

 • 50 ml Ricinolja
 • 1-2 gram mica färgpigment eller pärlemorpigment (finns hos Naturkosmos) Pärlemorpigment
 • 1 ml hallonarom (valfritt om du vill ha en arom)
 • 0,5 ml E-vitamin (valfritt om du vill ha i e-vitamin)
 • Ätbart glitter (valfritt, ett alternativ till pärlemorpigment)

Gör så här

Blanda i ricinolja gradvis i färgpigmentet så det blir en pasta, annars kan det bli lite grynigt. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ordentligt, till sist häller du upp det i en hylsa för flytande läppglans.

Recept på supersnabbt läppstift

Om du har vaselin hemma, så kan du smälta en klick av det i ett vattenbad, tillsätt färgpigment som t.ex. mica färgpigment. Häll upp det i en liten burk, som t.ex. en tom burk för ögonskugga. Ställ in det i frysen i 5 minuter. Har du ingen färg som mica hemma så kan du blanda i paprikapulver, kakao eller en lämplig hushållsfärg. Du kan även ta en av barnens kritor och smälta det med vaselinet.